Op de historische locatie van de Verkadefabriek treft het publiek ons levendige festivalhart voor een totaalbeleving van de Industriecultuur in woord, beeld, performance, sfeer en smaak! In het weekend van 19 en 20 oktober wordt dit unieke complex, gelegen aan de Zaan, omgetoverd tot het festivalhart van IFIKZ.

Samen met de culturele en food-ondernemers van de VersKade en andere Zaanse instellingen is de oude Verkadefabriek tijdelijk het hart van de Industriecultuur van de Zaanstreek.  Het avond programma Zeven keer Zaans is een fantastische voorstelling :

Stijfselkneter! Koekhapper! Gladoor! De industriecultuur leeft in de bijnamen die er zijn voor de bewoners van de zeven Zaanse dorpskernen. Na 40 jaar heeft Zaanstad nog steeds zijn eigen historische bijnaam en identiteit voor elk dorp, deze grijpen terug op de roemrijke industrieën en de toonaangevende Zaanse industrie.

Kogers vermaalden stijfsel in de molens en later in de Honigfabriek (‘stijfselkneters’), Zaankanters maakten de koek in de Verkadefabriek (‘koekhappers’), Wormerveerders hadden gladde oren als verwijzing naar de vele oliemolens in het dorp waardoor ze je  niet hoorden en hun handen om de oren moesten leggen (‘gladoren’). Of was het dat ze gladde oren kregen van het sjouwen van zakken vol met cacaobonen?

Samen met Rick Nanne van het Zaans Toneelhuis en Rick Dros van Het Speelt brengt IFIKZ kort en krachtig theater naar de voormalige Verkadefabriek, een niet te missen voorstelling! We gaan op expeditie door de gehele Chocoladefabriek en onderweg komen we langs zeven scènes! De zeven voorstellingen worden geschreven en geproduceerd door verschillende Zaanse schrijvers en geregisseerd door Zaanse regisseurs.

Verwacht korte voorstellingen over het grootst vergelijkbare verschil tussen de historische dorpen, gespeeld door getalenteerde spelers uit de Zaanstreek. Op één avond krijg je ze allemaal te zien tijdens een bijzondere route door de Verkadefabriek.

De voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur. In samenwerking met het Zaans Toneelhuis (Theatermijn) en Het Speelt.

Voor ticketverkoop, klik hier.